top of page

Πιτυρίαση (πιτυρίδα)

 

Πιτυρίαση (πιτυρίδα) είναι η απολέπιση της επιδερμίδας του τριχωτού της κεφαλής.Χαρακτηρίζεται απο άσπρα ή γκρίζα λέπια,με μέγεθος 1-3 χιλιοστά σε διάφορες περιοχές στο τριχωτό της κεφαλής, τα οποία πέφτουν εύκολα με μια απλή κίνηση της κεφαλής ή με το χτένισμα.

Παρατηρείται κατά τη διάρκεια της εφηβείας και διακρίνεται σε ξηρή και σε λιπαρή πιτυρίδα.

Αν δεν καταπολεμηθεί έγκαιρα η ξηρή πιτυρίδα, θα εξελιχθεί σε λιπαρή,με αποτέλεσμα στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής να δημιουργηθεί ένα στρώμα λίπους.Κατά συνέπεια θα παρουσιασθεί ερεθισμός και κνησμός και είναι πιθανόν να υπάρξει πτώση των μαλλιών.

Η θεραπεία της πιτυρίασης γίνεται τοπικά, με την εφαρμογή διαφόρων φαρμακευτικών προϊόντων, όπως αντιμικροβιακά, κερατολυτικά κια ήπια κορτικοειδή(σαμπουάν,λοσιόν,αλοιφή κ.ά.)

 

Σμηγματόρροια ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα 

 

Σμηγματόρροια είναι η αυξημένη παραγωγή σμήγματος. Παρατηρείται κυρίως στην εφηβική ηλικία, γιατί υπερτρέφονται οι αδένες (σμηγματογόνοι) και κατά συνέπεια παράγουν περισσότερο σμήγμα.

Η παραγωγή σμήγματος είναι μικρότερη στις γυναίκες, ενώ στους άντρες είναι μεγαλύτερη.

Η σμηγματόρροια χαρακτηρίζεται άπο την λιπαρότητα του δέρματος, κυρίως στο τριχώτο της κεφαλής και στο πρόσωπο.

Η εμφάνισή της οφείλεται στην κληρονομικότητα, στις διαταραχές του νευρικού συστήματος, στη διατροφή, στην έλλειψη βιταμίνης Β και στις ανδρογόνες ορμόνες.

Η θεραπεία της γίνεται με την εφαρμογή διαφόρων φαρμακευτικών προϊόντων τα οποία περιορίζουν προσωρινά την παραγωγή του σμήγματος (αντισηπτικά σαμπουάν, σαμπουάν με αντιμικροβιακή δράση κ.ά.)

 

Τριχοπτίλωση (ψαλίδα) 

 

Τριχοπτίλωση (ψαλίδα) είναι το άνοιγμα της τρίχας στην άκρη της,δηλαδή χωρίζεται σε δύο ή τρία τμήματα.

Οφείλεται στην κακή περιποίηση των μαλλιών, όπως βίαιο βούρτσισμα, στην συχνή χρήση χημικών προϊόντων και στη λανθασμένη τεχνική στεγνώματος με ηλεκτρικό  πιστολάκι.

Η θεραπεία της τριχοπτίλωσης είναι το κόψιμο των κατεστραμμένων άκρων των τριχών.

 

Αλλεργική δερματίτιδα 

 

Είναι φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος, η οποία εκδηλώνεται σε άτομα επιρρεπή σε κάθε τύπου αλλεργίες. Μπορεί να προκληθεί, όταν ο οργανισμός έρθει σε επαφή με αλλεργιογόνες ουσίες (βαφές, σαμπουάν, λακ, αρώματα, χένα, φάρμακα κ.ά.)Μπορεί να εκδηλωθεί να εκδηλωθεί σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως στα χέρια, στο πρόσωπο, στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής, στα πόδια, στις μασχάλες, στα γεννητικά όργανα κ.ά..

Η αλλεργική δερματίτιδα διακρίνεται σε οξεία και χρόνια. Στην οξεία το δέρμα ερεθίζεται, κοκκινίζει, εμφανίζονται μικρές φουσκάλες με υγρό και υπάρχει έντονη φαγούρα.

Στη χρόνια δημιουργείται στο δέρμα απολέπιση, και το χρώμα του γίνεται σκουρότερο.

Η θεραπεία μπορεί να είναι τοπική ή γενική, αφού πρώτα βρούμε το αίτιο που προκαλεί την αλλεργική δερματίτιδα.

 

Φθειρίαση 

 

Είναι νόσημα το οποίο περιορίζεται στο τριχωτό της κεφαλής.Σπανίως μπορεί να επεκταθεί στα φρύδια και στα γένεια.Το συναντάμε κυρίως στην προσχολική ηλικία (παιδικούς σταθμούς , νηπιαγωγεία ) και στη σχολική ηλικία (δημοτικά).Μεταδίδεται με τις βούρτσες , χτένες , καπέλα κ.ά. Επίσης στη μετάδοση του συντελεί και η καθαριότητα του ατόμου.

Η φθειρίαση οφείλεται στην ψείρα που είναι έντομο γκριζοάσπρο ή καστανόλευκο, χωρίς φτερά και έχει μήκος 2-4 χιλιοστά .Τρέφεται από δέρμα και γι'αυτό προκαλεί έντονο κνησμό, ο οποίος αρχίζει από τις πλάγιες περιοχές του κεφαλίου και τον αυχένα.

Τα αυγά της ψείρας γνωστά ως κόνιδες, είναι προσκολλημένα στις τρίχες και έχουν σχήμα ωοειδές.Η απομάκρυνση των αυγών γίνεται με το χτένισμα των μαλλιών με ειδική χτένα, αφού όμως πρώτα έχει προηγηθεί η απαραίτητη θεραπεία .

Η θεραπεία της φθειρίασης γίνεται με την εφαρμογή διαφόρων αντιφθειριακών φαρμάκων, τα οποία κυκλοφορούν σε μορφή σκόνης , σε σπρέι, σε λοσιόν, σε σαμπουάν. Επίσης η θεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται απ' όλη την οικογένεια, γιατί είναι νόσος μεταδοτική.

 

Αλωπεκία ανδρικού τύπου

 

Είναι η πιο συνηθισμένη αλωπεκία και παρουσιάζεται στους άντρες . Μπορεί να εμφανισθεί σε διάφορες ηλικίες και οφείλεται στην κληρονομικότητα, στη συχνή χρήση καπέλου, σε ορμονικές διαταραχές, μεγάλη στεναχώρια, κατάθλιψη, ανωμαλίες γενετήσιων αδένων, υπεριώση ακτινοβολία κ.ά.

Συνοδεύεται από αυξημένη παραγωγή σμήγματος και παρατηρείται λιπαρότητα του τριχωτού της κεφαλής με αυξημένη τριχόπτωση. Η απώλεια των τριχών γίνεται σταδιακά Το δέρμα στα σημεία που πέφτουν οι τρίχες γίνεται γυαλιστερό και λείο.

Η αλωπεκία εμφανίζεται στην περιοχή των κροτάφων και στην κορυφή του κεφαλιού.

Θεραπεία δεν υπάρχει. Η μόνη λύση είναι η μεταμόσχευση μαλλιών, η οποία είναι και αποτελεσματική.

 

Αλωπεκία γυναικείου τύπου

 

Παρουσιάζεται συνήθως μετά τον τοκετό, μετά από διαταραχές του κύκλου, μετά από δίαιτα κ.ά.

Χαρακτηρίζεται από αραίωση των μαλλιών στους κροτάφους και στην κορυφή του κεφαλιού αλλά και σε όλο το κεφάλι. Επίσης μπορεί να υπάρξει υπετρίχωση στο πάνω χείλος,στα μάγουλα και στα χέρια.

Αν η αλωπεκία οφείλεται σε ορμονικά αίτια, πρέπει να δοθεί θεραπεία από δερματολόγο ή ενδοκρινολόγο, γιατί υπάρχει περίπτωση να γίνει μόνιμη.

 

Γυροειδής Αλωπεκία

 

Παρατηρείται σε άτομα νέα, συνήθως στο τριχωτό της κεφαλής με στρογγυλές πλάκες που περιέχουν ελαστικές τρίχες ή και καθόλου. Επίσης μπορεί να παρουσιαστεί πτώση φρυδιών, βλεφάρων και αλοίωση στα νύχια. Οι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνισή τους είναι η κληρονομικότητα, οι λοιμώξεις, το στρές κ.ά. Δεν είναι μεταδοτική και δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία. Υπάρχουν βέβαια κάποια φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν χωρίς κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

 

Ουλωτική Αλωπεκία

 

Η ουλωτική αλωπεκεία μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας αρρώστιας ή κάποιου παράγοντα ο οποόις έχει καταστρέψει την επιδερμίδα και τους θύλακες και έχει δημιουργήσει ουλή μικρή ή μεγάλη. Στο σημείο αυτό δεν υπάρχουν τρίχες.

Η ουλωτική αλωπεκία είναι μόνιμη και δεν υπάρχει θεραπεία.

 

 

bottom of page