top of page

ΞΥΡΙΣΜΑ

 

Οι τρίχες που γυρνάνε προς τα μέσα (ή όπως αλλιώς ονομάζονται τα σπυράκια που εμφανίζονται μετά το ξύρισμα), είναι αντιαισθητικές και πονάνε. Δημιουργούνται όταν οι ξυρισμένες τρίχες παγιδεύονται μέσα στο θύλακα ή μεγαλώνουν μέσα από το δέρμα. Μπορεί να προκαλέσει πληγή, κοκκινίλα και πρήξιμο (ο ιατρικός όρος είναι Pseudofolliculitis Barbae ή PFB (Ψευδοθυλακίτιδα)).

 

Η περιεκτική προσέγγιση που δίνεται εδώ σε γενικές γραμμές θα δώσει λύση για τις πιο επίμονες περιπτώσεις αλλά και για τις τρίχες που γυρνάνε σποραδικά προς τα μέσα. Θα χρειαστεί να ακολουθήσετε και τα τέσσερα βήματα αυτής της αγωγής για μερικές εβδομάδες. 

 

1. Κάντε θεραπεία με ενεργά συστατικά 

 

• Υπάρχουν αρκετά προϊόντα, των οποίων οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των τριχών που γυρίζουν προς τα μέσα. Στην πραγματικότητα όμως το σαλικυλικό οξύ είναι το μόνο ενεργό συστατικό που μπορεί να καλυτερέψει εμφανώς τα σπυράκια που προκαλούνται από το ξύρισμα. Ανήκει στην κατηγορία των δερματολογικών προϊόντων που κάνουν απολέπιση, ενυδατώνουν, καθαρίζουν τους πόρους και μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή μολύνσεων. Χρησιμοποιήστε ένα προϊόν με σαλικυλικό οξύ για μετά το ξύρισμα ώστε να μείνει πάνω στο δέρμα σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. 

 

• Χρησιμοποιήστε κρέμες ξυρίσματος ειδικά σχεδιασμένες για ευαίσθητες επιδερμίδες, με πολλά λιπαντικά συστατικά. Κρέμες ξυρίσματος που βασίζονται στον αφρό μπορεί να ξηράνουν ή να ενοχλήσουν την επιδερμίδα σας. 

 

• Μην χρησιμοποιείτε κανένα προϊόν που περιέχει αλκοόλη (οινόπνευμα). Θα χειροτερέψει σοβαρά τις γυρισμένες προς τα μέσα τρίχες γιατί θα ξηράνει την επιδερμίδα και θα κλείσει τους πόρους. 

 

2. Βελτιώστε την επιφάνεια της επιδερμίδας σας 

 

• Η απολέπιση (η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας) είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Η καθημερινή χρήση ενός απαλού καθαριστικού προσώπου με γλυκολικό και σαλικυλικό οξύ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. 

 

• Χρησιμοποιήστε σε κυκλική κίνηση πάνω στα γένια μια βούρτσα για το πρόσωπο με απαλή τρίχα και ένα καθαριστικό υγρό. Έτσι θα διώξετε τα υπολείμματα από τις γυρισμένες προς τα μέσα τρίχες, θα αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και θα καθαρίσετε τους θύλακες, ώστε να μπορέσουν οι τρίχες να βγουν στην επιφάνεια ανενόχλητες. 

 

3.Προσαρμόστε την τεχνική με την οποία ξυρίζεστε 

  • Το να ξυρίζεστε πολύ βαθιά είναι μια από τις αιτίες που προκαλούν τα σπυράκια . Τα υπολείμματα των τριχών που κόβονται πολύ βαθιά θα παγιδευτούν μέσα στο θύλακα της τρίχας και θα γυρίσουν προς τα μέσα ή προς το πλάι . 

  • Για να αποφύγετε το πολύ βαθύ ξύρισμα , μην τεντώνετε το δέρμα όταν ξυρίζεστε και μην πιέζετε πολύ τις λεπίδες στο δέρμα . 

Θα πρέπει να ακολουθείτε πάντα αυτή τη μέθοδο , καθώς ένα υπερβολικά βαθύ ξύρισμα θα είναι αρκετό για να προκαλέσει την επανεμφάνιση των τριχών που γυρνούν προς τα μέσα , η οποία εμφάνιση θα πάρει βδομάδες για να θεραπευτεί . 

 

4. Πως θα θεραπεύσετε τις τρίχες που έχουν ήδη γυρίσει προς τα μέσα 

  • Προσεκτικά τραβήξτε έξω , με ένα τσιμπιδάκι για τα φρύδια , την άκρη της τρίχας που έχει γυρίσει προς τα μέσα , αλλά μην την ξεριζώσετε γιατί αυτό θα την κάνει να ξαναμεγαλώσει πιο βαθιά . 

  • Η χρήση προϊόντων που περιέχουν αζουλένη , αλλαντοϊνη και Witch Hazel ( έτσι ονομάζεται ο φλοιός του Hamamelis virginiana ,  ένα παραδοσιακό βότανο των Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής , που το χρησμοποιούσαν για να γιατρέψουν πληγές ) θα σας βοηθήσει να μειώσετε την κοκκινίλα και το πρίξιμο .

 

Το τέλειο ξύρισμα , φυσικά , δεν υπάρχει . Υπάρχει όμως το σωστό ξύρισμα . Και αυτά τα μικρά tips που ακολουθούν θα το κάνουν χάδι στα  μάγουλα σου .

Πρέπει να ξέρεις ότι κάθε φορά που το ξυραφάκι  γλιστράει στην επιδερμίδα σου δεν αφαιρεί στο πέρασμα του μόνο τρίχες αλλά και εξωτερικά στρώματα της κεράτινης στοιβάδας , πράγμα που σημαίνει ότι αναδύεται στην επιφάνεια ένα στρώμα απροστάτευτου και άκρως ευαίσθητου τμήματος του δέρματος .

 

Για αυτό και είναι παραπάνω από συνήθεις οι ερεθισμοί , τα κοψίματα και η ξηρότητα. Αν συνυπολογίσει κανείς και τις κρέμες ξυρίσματος που περιέχουν σαπούνι, και απορροφούν την φυσική λιπαρότητα της επιδερμίδας είναι  να την λυπάται κανείς.

Ας μην αναφερθούμε και στα γένια που γυρνούν προς τα μέσα και δημιουργώντας εκείνα τα αντιαισθητικά σπυράκια σαν να περνάς καθυστερημένη εφηβεία.

Ιδού λοιπόν τι πρέπει να κάνεις (και να μην κάνεις) για να διευκολύνεις την λεπίδα σου.

Πολλές φορές τα γένια είναι τόσο σκληρά που θυμίζουν λεπτά συρματάκια. Μαλάκωσε τα, βρέχοντας το πρόσωπο και τον λαιμό σου με χλιαρό νερό και ένα απαλό σαπούνι που θα απομακρύνει την περιττή λιπαρότητα, θα καθαρίσει τους πόρους  και θα διευκολύνει την είσοδο του νερού προς τα βάθη της επιδερμίδα.

Για καλύτερα αποτελέσματα μούσκεψε μια πετσέτα με ζεστό νερό, σφούγγισε την και τοποθέτησε την στο πρόσωπο σου για 30 δευτερόλεπτα. Φρόντισε ώστε η διαδικασία να πάρει τουλάχιστον 3 λεπτά. Αυτός ο χρόνος θα μαλακώσει εμφανώς τα γένια και θα μειώσει την αντίσταση τους κατά 70%.

Να θυμάσαι ότι η καλύτερη ώρα για ξύρισμα είναι μετά το ντους . Οι ατμοί και το ζεστό νερό έχουν διαποτίσει τα γένια με υγρασία κάνοντας την επιδερμίδα πιο ελαστική και το ξύρισμα  που έρχεται, μια  πιο εύκολη υπόθεση.

Ωστόσο, επειδή το νερό τείνει να  «φουσκώνει » την επιδερμίδα, βρέξε την με κρύο νερό αμέσως πριν το ξύρισμα . Αυτό θα την όσο χρειάζεται ώστε τα γένια να «σταθούν» όρθια επιτρέποντας ένα πιο βαθύ ξύρισμα.  

Σειρά έχει ο αφρός. Παρότι  το νερό είναι ο σημαντικός μαλακτικός παράγοντας , από μόνο του δεν αρκεί , διότι εξατμίζεται γρήγορα. Και εδώ μπαίνουν οι κρέμες ξυρίσματος και τα gel.  Αυτά βοηθούν στην προστασία της επιδερμίδας από τον επικείμενο «θερισμό » ανασηκώνοντας ταυτόχρονα τα γένια για βαθύτερο κόψιμο.  

Καλό είναι η κρέμα ξυρίσματος να είναι χλιαρή όταν την απλώνεις, όμως το μυστικό βρίσκεται αλλού. Όσο περισσότερο «δουλεύεις » τον αφρό στο πρόσωπο σου τόσο το καλύτερο. Αν βαριέσαι, κάνε το τουλάχιστον για ένα λεπτό.  

Η βιασύνη και η προχειρότητα των λίγων δευτερολέπτων εδώ δεν έχουν θέση. Κάνε κυκλικές κινήσεις, αριστερά-δεξιά, πάνω κάτω, οτιδήποτε εν πάση περιπτώσει θα κρατήσει το ενδιαφέρον σου για 60 δευτερόλεπτα.

Πριν αρχίσεις το ξύρισμα, σκέψου από πότε έχεις να αλλάξεις ξυραφάκι. Αν δεν μπορείς καν να θυμηθείς, τότε άλλαξε το αμέσως. Τα πολυχρησιμοποιημένα και στομωμένα ξυραφάκια ευθύνονται για ερεθισμούς, κοψίματα και αλλά βασανιστήρια της επιδερμίδας.

Τα σκληρά γένια χρειάζονται συνήθως δυο ξυρίσματα για να στείλουν ένα ξυραφάκι στην ανεργία.  

Για ένα  «κανονικό »  τύπο καλό θα είναι να αλλάζεις κάθε 3-4 ξυρίσματα.

Και να θυμάσαι στην επιλογή του ξυραφιού δεν πρέπει να κάνεις οικονομία. Μπορεί να δώσεις λιγότερα χρήματα για ένα πιο φτηνό ξυραφάκι, αν όμως καταφέρεις να κάνεις έστω και ένα ξύρισμα της προκοπής, θα είσαι τυχερός.

Και τώρα στο προκείμενο. Φρόντισε ώστε οι κινήσεις σου να είναι αργές και προσεκτικές. Ξύρισε πρώτα τα μάγουλα και τον λαιμό. Τα πιο σκληρά γένια βγαίνουν στο πηγούνι και γύρω από τα χείλη οπότε άφησε αυτές τις περιοχές για το τέλος ώστε να τους δώσεις περισσότερο χρόνο για να μαλακώσουν.  

Πολύ σημαντικό είναι να ξυρίζεσαι πάντα προς την κατεύθυνση που φυτρώνουν τα γένια σου.

Το ξύρισμα-κόντρα μπορεί να δίνει ένα ελαφρώς πιο βαθύ αποτέλεσμα, οι περισσότεροι όμως αυτό που θα προσέξουν είναι η ερεθισμένη επιδερμίδα σου.

Ολοκληρώνοντας, σκούπισε ξανά το πρόσωπο σου με μια ζεστή πετσέτα για να το καθαρίσεις και ύστερα ρίξε άφθονο κρύο νερό για να κλείσει τους πόρους.  

Άπλωσε την ενυδατική λοσιόν της επιλογής σου, φρόντισε όμως αυτή να μην περιέχει οινόπνευμα που θα σε « κάψει » αλλά και θα αφυδατώσει ακόμη περισσότερο την ήδη διψασμένη επιδερμίδα σου.

 

bottom of page